DIY: Sy en unik kostym i orange bomullstwill – Michalas guide

Jacka:
- 2 m bomullstwill (Använd orange twill eller de många andra vackra färgerna)
- 1,5m foder (Använd satin som foder)
- 1 set axelvaddar
- 1 set ärmskydd
- Inläggsmaterial
Byxor:
- 1,30m bomullstwill (Samma material som till jackan)
- 25cm foder (Använd satin som foder)
- 15cm dragkedja
- Tryckknapp eller vanlig knapp
- Inläggsmaterial
Om designern Michala Leiper Jacobsen
Hej mitt namn är Michala och sedan jag var tonåring, har jag drömt om att bli modedesigner och tog därför en kandidatexamen i textildesign hantverk och förmedling. Jag blev klar i januari 2020 och har sedan dess försökt att få mitt eget varumärke av skräddarsytt kläder, Leiper by Michala Leiper. Tyvärr har drömmen fått pausas, då corona slog till. Det har dock inte stoppat drömmen, så nu tar jag en utbildning som finansekonom för att kunna bli bra på ekonomi till den dag jag förhoppningsvis kan bli självständig designer.
Det varumärke jag försöker skapa är ett varumärke med kläder som vågar utmana det klassiska genom experimentella färger, tryck och snitt. Jag vill skapa något som sticker ut från mängden och är one of a kind. Något som de som bär mina designer kommer att behålla resten av livet. Inte bara för att det är speciella designer utan också för att det är skräddarsytt, eftersom allt jag syr är efter mått. Därför är det fantastiskt att Garn & Metervaror har velat sponsra en av mina designer, så att jag kan skapa en mer experimentell design och verkligen visa vad jag kan som designer. Du kan följa med på min Facebook eller Instagram sida och hitta alla mina designer.
Val av tyg till projektet
Efter att ha tittat igenom de många olika läckra metervaror stötte jag på denna läckra orange twill som bara bad om att bli till en kostym. Jag tycker inte jag ser särskilt många färgade kostymer på gatorna och bestämde mig för att det saknades och därför borde sys i en av de mest framträdande färgerna i deras sortiment. De har också en massa vackra färger i sina satin, som man kan använda som foder. Det finns också något mer dämpat, om det är det man behöver.
När det gäller att klippa ut mina mönsterdelar är det mycket viktigt att använda nålar eller vikter för att klippa fodret, eftersom det är mycket livligt och därför kan göra ens mönsterdelar skeva medan man klipper. Twillen var superlätt att klippa så länge man har en bra sax. Personligen valde jag att klistra alla delarna i twill till jackan, eftersom jag ville ha ett styv utseende. Man kan nöja sig med att stärka kragen och kanterna, om man vill ha ett mjukare utseende.
När man ska pressa sina sammansydda delar ska man antingen ha mycket stryk på låg värme eller köra full ånga på sitt strykjärn för att inte smälta fodret eller bränna twillen. Jag använder själv en ångstation/strykjärn för att stryka med.
Snittmönstren:
Jackan är designad efter mitt kandidatprojekt från den tid då jag blev färdig som Textilformidler. Det enklaste sättet att skapa denna jacka är att ändra på kragen och fickorna på ett färdigt jackmönster eller rita det från grunden. Kragen är gjord från ett mönster som kallas ”Uppstående krage i ett med förtjockning” från boken ”Ny mönsterkonstruktion för kvinnor”, men istället för att runda av kragens hörn så behåller man det. Fickorna är gjorda genom att klippa överstyckets sidodel där man vill ha fickan och göra en fickpåse samt kant till fickan som visas på bilden.
Byxorna är sydda från ett mönster för kostymbyxor som jag själv har utvecklat från grunden, men vilket som helst byxmönster kan enkelt göras om till dessa genom att göra en lilla söm i mitten av framstyckena från topp till botten för att skapa en pressveck. Man måste sy pressvecken i detta material, om man vill behålla den efter en tvätt, eftersom tyget är 65% bomull och 35% polyester och därför inte behåller en vanlig pressveck så bra.
Sömnad
Om man har färdiga mönster som har modifierats är det bara att följa det recept som medföljer mönstret. Jag började med att sy byxorna för att få en möjlighet att lära känna tyget innan jag började på det mer komplicerade i form av jackan. Här började jag med att sy fickpåsarna samt göra pressveckssömmen. När man arbetar med fickpåsar är det en bra idé att använda många nålar, om man inte har sytt i så levande tyg tidigare. Detta är för att tyget inte ska glida i maskinen. Efter detta kan bakstyckena sys ihop och gylfen på framstyckena. Jag har bifogat en video om hur man syr en buksegylp.
Nu har man bak- och framstycken samt ett midjeband. Man syr först sidsömmarna och därefter grenen. Till sist avslutar man med att sy fast midjebandet samt fålla byxorna med osynlig söm samt sy i en tryckknapp i midjebandet som stängning. Man kan också välja en snygg knapp och göra vanlig knapphålslukning. Kom ihåg att pressa dina sömmar under tiden.
Jackan sys också enligt det recept man har hittat. Det är mycket viktigt att man kommer ihåg att pressa under processen, eftersom vissa ställen kan bli svåra att nå senare i processen. Man kan med fördel börja med att sy ihop ärmstyckena för sig och sätta fodret vid handleden, så att de är redo att senare sättas på jackan. Därefter kan man sy på fickorna på yttertyget, detta visas på bilderna. Man syr först sin kant på nederdelen av framsidestycket och sedan ena sidan av fickpåsen. Man lägger sedan tyget så att man inte fångar fickpåsen och syr sin dekorativa söm som ska hålla kanten på plats. Den andra sidan av fickpåsen sys på övre delen av framsidestycket.
Till sist kan man lägga de två delarna så att de matchar varandra och sy ihop delarna med hjälpstygn. Kom ihåg att sy ihop botten på fickpåsen först. Nu kan alla delar i twillen förutom beläggningen till kragen och nacken sys ihop också med ärmarna. Här är det också smart att sy in ärmfisk och axelvaddar. Video för hjälp är bifogad.

Nu har man faktiskt en jacka men utan foder. Fodret sys ihop efter att man har applicerat sina förstärkningar. Nu kan foder och yttertyg sys ihop. Man kan med fördel sy sin slits först som visas i videon. Därefter kan man sy förstärkningen på kragen och understödja sina förstärkningar till kragen på insidan i sömmen mellan kragstycket och sidostycket. Här sys sömsmånen ihop. Nu kan man antingen sy botten på jackan genom hålet vid ärmhålet eller handsy det på. Man avslutar jackan genom att sy fodrets och twillens ärmhål ihop och handsy sitt foder från ärmen på. Man kan antingen välja att låta kragen stå upp eller vika den till formen som visas på mitt färdiga set genom att ånga den på plats.
Så är det bara att ta på sig kostymen och gå ut och visa upp sin nya kreation.
Hjälpmedel (Youtube):
Ärmfisk och axelvaddar: https://youtu.be/z_UT3DAIK5U
Slits: https://youtu.be/L14voQseYgk
Lämna en kommentar