DIY: Sy din egen buksedräkt i stretchad bomullstwill

Materialanvändning:
Hitta alla bomullstwillhär.
- Mönsterpapper
- Papper och tygsax
- Måttband
- Vlieseline för beläggningar
- dragkedja
- Nålar och eventuellt dubbelsidigt vattenlösligt tejp
Tankar bakom byxdressen i bomullstwill:
Jag har så småningom sytt ett par bydräkter i olika mönster, och detta är första gången jag syr just den här modellen. Jag är mycket glad över att jag valde att sy den i bomullstwill med stretch! Den här bydräkten skulle inte ha varit skön i ett material som inte hade stretch i sig. Den skulle ha varit obekväm, och helt säkert också haft vissa problem med sömmarna när jag satte mig på huk. Jag har absolut inga problem med någon av delarna på den här bydräkten. Så jag kan bara rekommendera en härlig twill med stretch i.
Vad är bomuldstwill?
Bomullstwill är en typ av Tyg, som är tillverkat av bomullsgarn och är vävt med en twill-vävning. Twill är en av de grundläggande vävteknikerna, som kännetecknas av diagonala linjer i tygets struktur - du känner säkert igen det från dina cowboybyxor, eftersom denim är en form av twill.
Bomuldstwill är en populär tygtyp på grund av dess många goda egenskaper. Det är en mjuk och behaglig tygkvalitet, som känns mjuk och slät mot huden. Det är även ett starkt och hållbart Tyg, som kan stå emot slitage och rivning, vilket gör det till ett bra val för byxor, kjolar och jackor.
Bomuldstwill är också ett andningsbart Tyg, som tillåter luft att passera igenom och håller dig sval i varmt väder.
Guide:
När det gäller att sy bydräkten följer jag i princip receptet från tidningen Fibre Mood. Eftersom jag har ändrat i mönstret och gjort en hel del överskärningar, har jag sydd den i en något annorlunda ordning. Resultatet är dock detsamma – en fin dambydräkt. Jag kommer inte att beskriva ordningen i detalj, eftersom man kan hitta den tillsammans med det aktuella mönstret man använder. Dock vill jag visa hur man kan sy in en dragkedja, och hur man kan göra överskärningar på ärmar och ben.

Första steget i de flesta fall är att få ritat mönstret på papper. Det gjorde jag även här. Dock gjorde jag en skiss över hur jag ville att den färdiga byxdräkten skulle se ut. Det hjälper mig att ha en visuell skiss så att jag kan se om det jag hade tänkt fungerar. Den uppmärksamma läsaren kommer förmodligen att notera att min skiss och den färdiga dräkten inte är helt likadana. Det är bland annat för att jag ibland gör fel, och allteftersom jag syr, inser att det finns saker som inte fungerar. Lyckligtvis är det jag själv som bestämmer hur det ska se ut, och fel är bara en möjlighet att lära sig.
På min skiss har jag gjort en lilla teckning med vilka mönsterdelar som ska göras om, och i vilka färger de ska klippas. Det är plötsligt många delar att hålla reda på, så jag skriver på mönstret vad det är, vilken färg det ska klippas i, och ger det ett nummer eller en bokstav, så att jag kan hålla reda på det. De mönsterdelar som ska ändras (ärm, byxförstykke och bakstycke) klipper jag ut två gånger. Så kan jag nämligen rita direkt på mönsterdelen och klippa ut den.


Eftersom jag ville att sömmarna på ärmarna och bärstycket på ryggen skulle stämma överens, tog jag fram måttbandet. Jag mätte från axelmärkningen på bärstycket och ner till botten. Det var 8 cm. Därefter mätte jag samma på ärmstycket, det vill säga 8 cm från axelmärkningen och mot bakstycket. Jag gjorde en överskärning som går vinkelrätt mot trådriktningen. Alla mina överskärningar går vinkelrätt mot trådriktningen, eftersom det är lättare att arbeta med.

Samma tillvägagångssätt har jag använt för byxbenen. Eftersom det är både frambyxan och bakbyxan som ska ha en överskärning lägger jag mönsterdelarna bredvid varandra, innan jag klipper ut dem, så att jag är säker på att de passar, innan jag klipper ut alla delarna.


Klippning av buksedräkt:
Nu ska det klippas! Jag placerar alla mönsterdelar på tyget, så att jag är säker på att jag utnyttjar tyget på bästa möjliga sätt. Jag låter mönsterpappret ligga kvar på de små delarna, så att jag har koll på vad som ska sys ihop. Jag kan snabbt tappa överblicken över vilka ränder som hör ihop.



Så här syr du ihop tyget:
Normalt överlockar jag delarna successivt när jag syr ihop plagget. Här har jag gjort det lite annorlunda, eftersom jag ska dela upp sömmarna, och sy en dekorativ söm. Att dela upp sömmarna betyder bara att man stryker/pressar sömrymmet åt varsin sida. Alla de delar som ska få en dekorativ söm har jag överlockat innan jag går igång. Det har jag också gjort, så att jag inte behöver byta tråd på min overlock mer än en gång. Nu kommer det första långa, sega draget med att sy ihop alla ärmdelar, och dela upp sömmarna, innan jag syr på en dekorativ söm på framsidan.




Nu är det byxbenens tur. Jag har sytt ihop de olika färgade sidobitarna till några långa bitar, innan jag har sytt pyntade sömmar. Normalt skulle jag ha en färdig framdel och en färdig bakdel och sy ihop dem.


Om jag hade gjort det, skulle jag ha riskerat att få förskjutna sömmar, som det har hänt på insidan av buksedräktens ben. Det var ett medvetet val jag gjorde att samla sömmarna på insidan av benet, eftersom man inte ser dem så tydligt.
Så här syr du blixtlåset på byxdräkten:
Nu har vi kommit till dragkedjan. Det finns ett otal sätt att sy in en dragkedja, men detta är en av mina favoriter, eftersom det är så lätt, och resultatet blir superfint att se på.
Första steget är att overlocka mittstyckena där dragkedjan ska placeras. När det är gjort sys framstyckena ihop med 1,5 cm sömrum och med de största stygn din maskin kan. Det sys ner till var din dragkedja ska sitta. Sömmarna öppnas och dragkedjan ska nu placeras, antingen med nål, dubbelsidigt vattenlösligt tejp eller genom att man fäster den med handen. Jag använder nästan alltid dubbelsidigt tejp när jag arbetar med dragkedjor.




När dragkedjan är säkrad med tape/nålar/riet ska man hitta fram sin dragkedjepressfot, om man har en sådan. Om man inte har, går det även bra att använda sin vanliga pressfot. Sedan ska man bara sy så nära dragkedjans tänder som möjligt. Nästa steg är att sy runt dragkedjan från baksidan. Börja i toppen, och sy ned runt dragkedjan och upp till toppen i ett svep. När detta är gjort, ska man sprätta upp mittsymningen, alltså den söm där man har använt långa stygn.





Det färdiga resultat:

Hur tvättar och vårdar du bomullstwill?
Det är lätt att underhålla bomullstwill - det kan tvättas i maskin, torktumlas och strykas vid låg temperatur.
Här är några generella riktlinjer för att tvätta och sköta om bomullstwill:
Läs alltid tvättråden på kläderna innan du tvättar dem, för att undvika att skada tyget eller färgen.
Bomullstwill kan normalt tvättas vid en temperatur på 40-60 grader Celsius. Tvätta den tillsammans med liknande färger för att undvika färgöverföring.
Använd ett milt tvättmedel och undvik blekmedel och sköljmedel, eftersom de kan skada tyget och färgen.
Vänd kläderna ut och in, innan du tvättar dem, för att skydda färgen och för att undvika slitage på tyget.
- Torka kläderna i torktumlaren på stryk på låg värme eller lufttorka dem på en tvättlina.
Observera att tyget tappar färg när det tvättas, och det kan få vita ränder om det tvättas för hårt - precis som med andra denim, är detta en del av utseendet.
Lämna en kommentar