Sy din egen cardigan i Jersey tyg – Guide med mönsterändringar och tips
Susan Jackson har sytt en fin cardigan i vårt tjock stickad Jersey tyg. I detta design har Jersey tyg i grått och bordeaux använts. Vi har ett stort urval av olika kvaliteter av Jersey tyg i alla världens färger, så endast fantasin sätter gränser för att sätta din personliga prägel på cardiganen.
Susan har gjort en guide till samma cardigan för barn. Hitta den här.
Vad är Jersey tyg?
Jersey tyg är ett anmärkningsvärt och mångsidigt material som har funnit sin väg in i hjärtat av modevärlden och vardagsgarderober. Kännetecknat av sin mjuka textur, naturliga elasticitet och bekväma känsla mot huden, är Jersey inte bara ett populärt val för kläddesigners, utan också för DIY-entusiaster.
Jersey är främst känt för sin stretchighet, vilket ger en bekväm passform och frihet att röra sig, vilket gör det idealiskt för allt från avslappnade T-shirts till eleganta klänningar. Tygets andningsbara natur och förmåga att absorbera fukt gör det perfekt för användning i olika klimat. Det är också anmärkningsvärt för sin hållbarhet och förmåga att behålla formen efter upprepad tvätt, vilket gör det till ett praktiskt val för dagligt bruk.
Jersey tyg är stickat av särskilt tunn garn och är riktigt bra för tunnare klädesplagg som t.ex. t-shirts, koftor och underkläder. Jersey känns fantastiskt mot huden. Det är mjukt, andningsbart och otroligt bekvämt på grund av dess töjbarhet, som säkerställer en hög komfort och rörelsefrihet.
Hos Garn & Metervaror erbjuder vi ett brett urval av Jersey tyg. Du kan bl.a. hitta bomullsjersey, inklusive Jersey tyg med tryck, Jersey Lurex med fina glittertrådar, bambujersey, viskose Jersey och det silkeslena Tencel Jersey.
Klicka här för att se vårt fullständiga sortiment av Jersey tyg.
Material
-Jersey tyg i röd och grå
-Spännen
- Tvillingsöm
-Mönsterpapper, sax och penna
-Sybehör
Guide
Den här cardiganen är gjord från ett klänningsmönster jag hade liggande i mina gömmor. Klänningsmönstret är ett mönster jag är förtjust i, som sitter riktigt snyggt, och jag ville gärna ha en cardigan i samma form. Dock med annorlunda ärmar, eftersom jag gillar när det finns lite liv i mina kläder på ett eller annat sätt.
Mönstret jag har använt är från Selfmade (Tyg och Stil).
Den första delen av detta blogginlägg kommer att vara mönsterkonstruktion, och hur man kan skapa ett cardiganmönster från ett klänningsmönster. Om man har ett klänningsmönster för vävt tyg, kan det också mycket väl användas. Däremot fungerar det inte med ett mönster från en Jersey-produkt till en cardigan i vävt tyg.
Första steget är naturligtvis att ta reda på hur cardiganen ska se ut. Jag har ritat en skiss, så jag själv har en översikt över vilka mönsterdelar som ska göras och i vilka färger.

Med min skiss i bakhanden kan jag nu börja ändra själva mönstret. Det jag tycker är enklast är att rita av hela mönstret av ett nytt pappersark, så att jag kan rita, ändra och klippa i det nya avritade mönstret.
Jag kommer att visa mönsterkonstruktionen i ritad form. Alla ändringar kommer att vara markerade i lila, samt en färdig teckning av hur de olika mönsterdelarna ska se ut.
Utifrån min skiss ska jag ha ett bakstycke, framstycke, kant, ärm i två delar, muddväv och eventuellt fickor.
Första steget är att ta reda på hur lång cardiganen ska vara.
Steg 2 är att göra kanten. Det sätt jag har gjort kanten på är genom att ta en lång fyrkantig bit, som läggs dubbelt och sys på. Det är enklare än att göra en beläggning som måste passas till, och det används mindre tyg på detta sätt. Det betyder också att kanten inte får ha en för böjd kant. Min kant är 4,5 cm. Det innebär att det ska klippas 4,5 cm av på framstycket och bakstycket, som om man skulle göra en beläggning.
Framstycket och bakstycket är nu redo att klippas ut. Du behöver 2 framstycken och ett bakstycke.
Till kanten ska man klippa en bit som mäter 9 cm x längden på framstycket och bakstycket. På ritningen är det markerat var du ska mäta. På mitt mönster mäter det 79 cm från framstycket och 15 cm från bakstycket, alltså 90 cm totalt. Jag tar bort 3 cm från detta, eftersom det ska passa med framstycket, som ska läggas upp 3 cm.
Så, 87 cm x 9 cm x två stycken.
Nu kommer vi till ärmen.
Ärmen från det ursprungliga mönstret är kort, men det gör inget, eftersom den ändå ska ändras till ett långt ärm med rynk. Första steget av ärmen är att göra en överskärning på kupolen. Man bestämmer själv hur långt ner eller upp man vill ha den. Den klipps i två, och kupolen läggs undan, den är nu färdig.
Den nedre delen av ärmen delas på mitten och sprids så mycket man nu vill. Jag spred den så mycket att den var dubbelt så brett som kupolen. Det läggs till längd så att det passar ens ärmlängd. Jag har förhållandevis långa armar, så mina ärmar är alltid minst 65 cm.
Det ska en muddväv på, som man kan göra så brett man vill och få lite extra cm till längden, om ens ärm är för kort. Om man som här gör rynkor, ska man också lägga till några cm, eftersom det drar ihop sig annorlunda när det rynkas.
Nu är ärmarna redo att klippas också.
Fickan gör man bara som en fyrkant, så stor som man önskar. Den kan alltid ändras i storleken, när man ska sy fast den, om den är för stor eller lilla.
När alla delar är utklippta är det bara att börja sy. När jag syr i Jersey tyg, syr jag allt på min overlocker. Jag använder min vanliga maskin för att göra rynktrådar och för att fålla med en tvillingsöm, och annars använder jag min coverstitch. Den kan användas istället för en tvillingsöm, och ger enligt min erfarenhet mer stretch i fållarna.
Första steget är naturligtvis att klippa till alla delarna. Jag brukar lägga upp delarna som kläderna ska sys ihop, för att få en överblick över om jag har klippt till alla delar.
Jag syr alltid axelsömmarna först, på fram- och bakstyckena. Därefter är det ärmarna. Om ärmen har några detaljer – rynkor eller sammansyningar, ska det fixas nu. Eftersom min ärm består av två delar, där den ena ska rynkas, syr jag en rynktråd i, så att den kan dras ihop och passas på det övre stycket. Det gör jag på min vanliga symaskin.
Jag ställer in stygnlängden på det högsta och syr över, UTAN att fästa i början eller slutet. Därefter drar jag försiktigt i tråden, medan jag håller fast vid tyget, så att det rynkar sig. Tyget ska rynkas ihop, så att det passar i bredden med det övre stycket.
Därefter nålas det ihop, och jag syr med lång stygnlängd de två delarna ihop.
När det är gjort, overlocker jag där jag precis har rynkat. Allt upprepas självklart vid det andra ärmet.
Ärmen sys in nu.
Normalt när jag syr, syr jag ärmsömmen och sidosömmen i ett svep, men eftersom det ska vara fickor i, och dessa ska sys ihop med sidosömmen, gör jag det lite annorlunda.
Jag syr ihop ärmen och ett lilla stycke ned längs sidsömmen, som kan ses på bilden.
Nu ska fickorna göras i ordning.
Jag viker kanten på fickan ungefär 3 cm ner, och nålar fast den. Sedan syr jag med en tvillingsöm över den, så att den blir snygg vid ficköppningen. När man syr med en tvillingsöm i Jersey tyg, är det en bra idé att ställa in stygnlängden till en bredare längd, eftersom tyget annars kan rynka sig.
Gör eventuellt ett prov först på ett lilla stycke, och justera stygnlängden så att den passar.
Om man vet var fickan ska placeras, så gör man det. Jag var lite osäker på hur långt ner jag ville ha min ficka, så jag tog på mig koftan och nålade fast fickan så att jag kunde se var jag ville ha den placerad.
Fickan ska nu sys fast. Jag placerar den på framstycket så att den är i linje med sidosömmen. Jag börjar med att sy fast botten, räta mot räta. Se bilderna nedan.
Jag syr med vanliga stygn, men med en längre stygnlängd. Det ska inte sys helt ut till kanten, utan 1 cm från, så att den kan vikas in och sys fast. Jag vippar fickan upp, viker kanten in mot mitten, och syr med min tvillingsöm, så att den sitter fast.
Resten av sidsömmen kan nu sys ihop med fickan emellan.
För att göra ärmen helt färdig, saknas bara en muddväv. Jag har klippt ut ett fyrkantigt stycke, som jag syr ihop till en ring. Ringen är mindre än själva ärmen, där det ska vara rynkor, så därför måste jag börja med en rynktråd igen. Det är samma teknik som tidigare.
Jag vänder ärmen ut och in, så att det blir lättare att arbeta med den. Jag sätter i gott om nålar, och syr den på min vanliga maskin med en längre stygnlängd. Efteråt overlocker jag den tillsammans, och ärmen är färdig.
De två kantstyckena sys ihop i nacken. I den andra änden viks den rätt mot rätt och sys ihop.
Kanten nålas nu fast på cardiganen, hela vägen runt och sys fast. Nederst, där cardigan och kant är sydda tillsammans, kan man med fördel sy en lilla tråckelsöm, där sömsmånen är vikt in mot framstycket. Då blir den förstärkt, och sömmen kommer inte att spricka.
Så är det bara att sy fast sina spännen, och vips, där är en färdig kofta!
Det färdiga resultatet av cardigan i Jersey tyg

Lämna en kommentar