Två söta barnkardiganer i tjock Jersey – sydda av Susan Jackson

Kofta i jersey

Vi har ingått ett samarbete med Susan Jackson, som har sytt två söta cardigans för barn med olika ärmar i str. 98 och 122. I detta design har vi använt vårt tjocka Jersey tyg i grått och bordeaux, som håller värmen väl och är slitstarkt.

Vi har ett brett urval av olika Jersey metervaror, som du kan använda för att sy dessa fina koftor. 

Vad är Jersey?

Jersey-tyg är stickat av särskilt tunn garn och är riktigt bra för tunnare klädesplagg som t.ex. t-shirts, cardigans och underkläder. Jersey känns fantastiskt mot huden. Det är mjukt, andningsbart och otroligt bekvämt på grund av dess stretchighet, som säkerställer en hög komfort och rörelsefrihet. Hos G&M har vi ett brett utbud av olika jersey-kvaliteter. Om du letar efter det klassiska bomullsjersey eller önskar ekologisk bomullsjersey, kan du hitta ett stort utbud av olika färger. För den varmare kläder kan du utforska våra diamant quiltad- eller tjocka Jersey tyg, som är behagligt, slitstarkt och håller värmen. 

Klicka här för att se vårt fullständiga sortiment av Jersey.

Material

Guide

Jag har sytt två barnkardiganer i det ljuvligaste Jersey. Båda kardiganerna är sydda efter samma mönster, dock med ändringar i ärmarna och påsydda fickor, för att visa att man visst kan göra ett mönster mer personligt med få ändringar.

När jag syr i vävt tyg, syr jag både på min overlocker och min vanliga symaskin. När jag syr Jersey, blir det mesta gjort på overlockern, medan detaljer och knapphål sys på min vanliga symaskin.

Jag har som utgångspunkt följt framställningsmetoden i receptet och bara ändrat på ärmarna samt lagt till fickor. Därför kommer jag inte heller att beskriva varje enskilt steg i framställningsmetoden. Mönstret är från Ottobre och heter Cloudy Day. Alla mönsterdelar är ritade av och utklippta.

Mönster till cardigans

Ärm med rynkor (ärm A)

Jersey är ett mycket tacksamt tyg att arbeta med. När man gör rynkor spelar det inte så stor roll om man klipper några mm fel, eftersom man kan sträcka tyget när man syr ihop det. När man gör rynkor kan man till och med klippa mer än några cm fel, och ändå få ett riktigt fint resultat. Där mönstret behöver ändras är i ärmkupolens höjd och eventuell bredd, beroende på vilket resultat man önskar.

Vill man ha ett ärm med en hög kupol med lite volang, ska man lägga till höjd i kupolen. Precis som i ritning 1. Vill man ha mycket rynk, men inte en hög kupol, ska kupolen göras bredare, som på ritning 2. Vill man ha båda delarna, alltså en hög kupol och volang, ska man göra mönstret både högre och bredare, som på ritning 3.

Kofta i jersey

Om man är osäker på hur mycket rynk man får, är det en bra idé att göra ett prov. Gör provet i ett material som har ungefär samma tjocklek och stretch som det man ska sy det färdiga resultatet i.

Om man behöver ett lite mer praktiskt tillvägagångssätt för att skapa rynk på sitt ärm, kan man också klippa upp sitt mönster och rita ett nytt av. Det gör man genom att rita vertikala streck på mönstret som man klipper upp och sprider ut. Jag har delat ärmen i 6, eftersom det ger en någorlunda lätt kant att rita efter.

Efter att ärmen har spridits ut har jag ritat det nya mönstret av och klippt ut det. På bilden kan man se skillnaden på det gamla mönstret, som har lagts på det röda tyg, vilket är det nya ärmet.

Mönster

Mönster


Ärm med påsydd volang (Ärm B)

För att få en volang måste man lägga till ett extra mönsterdel. Denna volang är en jag ritar på "gefühl". Återigen är det en bra idé att göra ett prov om man vill se hur stor volangen blir. Ju "högre" man ritar den, desto längre ut över ärmen går den. Ju bredare man ritar den, desto mer volang får man. Om man vill ha en volang som står mer styv ut, kan man stryka vliseline på.

Mönster cardigan för barn

Efter att ha klippt ut nästan alla delar är jag redo att börja sy. Jag har förutom ärmarna tänkt att göra fickor på de två cardigans. Det finns mycket flick- och kvinnokläder som inte har fickor, och jag har börjat konsekvent att göra någon form av fickor eftersom alla behöver fickor. 

Fickorna är bara två stycken kvadratiska bitar som jag har klippt ut. Jag sydde de två tröjorna samtidigt för att slippa byta tråd så mycket som möjligt, och eftersom tillvägagångssättet är i stort sett detsamma, förutom ärmarna.


Kofta för barn
Kofta i jersey


Första steget är att sy ihop axelsömmarna, så att ärmarna kan sys i som nästa steg.

Ärm A ska nu ha en rynktråd insydd, så att ärmen kan rynkas ihop. För att göra en rynktråd, ställer man in sin maskin på den största stygnlängden. Man syr nu ca 0,5 cm från kanten av ärmen, utan att fästa i ändarna. På ärmmönstret finns det ett hack, eller ett märke där axelsömmen ska sitta. Den sätter jag bara en nål i för att veta var den ska vara. Det kan vara svårt att hitta när allt är rynkat ihop.

För att rynka ärmen tar man tag i en av trådarna (under- och övertråd), och drar försiktigt och lugnt tyget samman. Detta kan göras från båda sidor för att det är lättare att fördela rynkan.

Kofta i jersey

Ärmet nålas nu fast i ärmhålet och sys ihop.

Kofta i jersey


Ärm B – flänsen ska overlockas eller zigzagas så att den inte fransar upp sig. Om man inte vill ha en overlockkant, kan man också göra den lite bredare och vika kanten. Nu ska flänsen rynkas på samma sätt som beskrivits ovan, med ärmen.

Kofta för barnKofta för barn

Volangen fästs på ärmen med nålar. Här måste man bestämma hur långt volangen ska gå från fram till bak. Ju tätare den rynkas, desto tjockare blir den. När man har satt fast volangen på ärmen, tråcklar man den på ärmen på sin vanliga maskin. När man tråcklar på en symaskin, använder man den största stygnlängden. Detta görs enbart för att det ska vara lättare att sy tre lager tillsammans.

Cardigan för barn i jersey

När fläsen är fäst på ärmen, ska ärmen och axelsömmen nu nålas ihop. Ärmen sys fast.

Om man vill ha fickor på sin kofta, är det nu man ska göra dem, om man syr ihop dem i sidosömmen som jag har gjort. Man kan också mycket väl sy på sina fickor till sist, om man vill ha ett andra uttryck. Jag tycker att det är enklare på detta sätt. 

Det första man ska göra är att vika ner kanten överst, och göra en söm över med tvillingnålen.

Cardigan för barn i jersey

Så ska fickan placeras på framsidan. Kanten av fickan ska vara i linje med sidosömmen, eftersom den ska sys ihop där. Fickan vänds nedåt, så tyget är rätt mot rätt. Istället för att sy hela vägen över, stoppar man 1 cm före kanten. Detta sys med en vanlig nål. Det kan vara fördelaktigt att öka stygnlängden till 3-4 mm, eftersom tyget annars kan rynka/bölja.

Cardigan för barn i jersey

Kanten på fickan viks nu in, det sätts nålar i, och det sys med tvillingnålen.

Cardigan för barn i jersey

Nästa steg är att sy ihop sidorna och ärmarna.

Detta görs i ett pass. När det är gjort, sätts muddväv i ärmarna. Muddväv och nederdelen av tröjan läggs upp med en tvillingnål. Jag använder alltid mitt ångstrykjärn för att vika kanten istället för att sätta i nålar. Här är det återigen bra att öka stygnlängden.

Cardigan för barn i jerseyCardigan för barn i jerseyCardigan för barn i jersey

Generellt när man syr i stretchtyg och Jersey, är det bra att göra ett syprov för att hitta rätt spänning och stygnlängd, både med sin overlock samt vanliga symaskin. Om man inte har rätt inställning, kan tyget sträckas.

Nu ska stolpen göras.
Eftersom det ska vara knappar i stolpen, är det viktigt att ha vlieseline där knapphålen ska vara. Man lägger in vlieseline för att stabilisera tyget. Det finns vlieseline för stretchtyg, och det är en bra idé att använda det. Om man använder vlieseline som inte kan sträckas, kan det gå sönder när tröjan används, eftersom tyget töjer sig.

Stolpen viks på längden, rätt mot rätt och får en söm i botten. Den vänds och kanten pressas ut med en penna för att få den så skarp som möjligt. Den sys nu ihop med framstycket i mitten.

Cardigan för barn i jersey

I halsöppningen görs det tillsammans med en muddväv. Den läggs dubbelt, och ändarna sys ihop. Det är en bra idé att pressa den med ett strykjärn också. Om man vill se till att sömsmånerna inte vänder upp när den används, kan man göra en dekorativ söm med sin tvillingnål i sömsmånen, som är pressad nedåt.

Nu är det bara att göra knapphål i sin stolpe. De flesta nyare symaskiner har en inställning för knapphål, så den kan du använda. Ett litet tips för att få knapphålet öppet är att använda en sömsmån. Sprätt bara halva, vänd på knapphålet, och sprätt den andra halvan. Man kan precis få sömsmånens spets upp genom tyget, så att man inte råkar sprätta igenom själva sömmen runt knapphålet.

Cardigan för barn i jersey

Så är det faktiskt bara att sy i knapparna, och din kofta är klar!

Det färdiga resultatet

Cardigan för barn i jersey


Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.

Denna webbplats är skyddad av hCaptcha och hCaptchas integritetspolicy . Användarvillkor gäller.