DIY: Sy ett sommarset i seersucker – med volangbyxor och blus med puffärmar
Vädret blir varmare, och jag är SÅ redo med detta vår- och sommarset i seersucker! Detta populära Tyg är enormt mångsidigt. Det är en lätt och luftig metervara, som - förutom till kläder - ofta används till täcke och kuddöverdrag. Tyget har det välkända utseendet med den rynkade effekten, som är perfekt att packa i resväskan, eftersom det är meningen att det ska vara skrynkligt. Jag har låtit mig inspireras av pyjamas-look-trenden, och det ser nu ut som att jag har klätt mig i Agnes’ och Lauritzs gardiner från Matador. Detta set kan användas som casual wear, men det kan också kryddas upp med en väst och ett par loafers, och då har man en moderiktig outfit. Kan man vara andra än en sucker för seersucker?
Materialanvändning:
- 3 m. SEERSUCKER
- Elastik till midjan
Jag använder inte mönster för detta projekt, utan klipper efter ett par byxor och en blus som jag har. Kläderna du klipper efter behöver inte se exakt ut som det du vill göra, bara de har samma mått och någorlunda passform. Man kan också klippa efter sina egna mått för blusen. Om man tar sitt bröstmått kan man enkelt göra rätt storlek.
Byxguide:
Jag börjar med byxorna. Först lägger jag ut byxorna platt på tyget och klipper runt dem - kom ihåg sömsmån. Som man kan se på bilderna nedan, finns det en skillnad mellan fram- och baksidorna av byxorna. Klipp efter markeringen, så att det finns två av varje. Kom också ihåg att det ska vara gott om utrymme, eftersom det är pull-on byxor.



A och B sys ihop i bågen, och detsamma görs med C och D.

Därefter kan vi sammanfoga A och B med C och D, genom att sy ihop dem vid insidan av låren (se markeringen på bilden nedan)

Innan vi syr ihop dem på utsidan, ska det vara fickor i dem. Jag klipper ett lilla cut-out på sidan av A och B, och sedan kan vi klippa ut fickorna. Vi kallar dem E, F, G och H. De mäter 28 cm i längden och 20 cm i bredden, och med en lilla båge klippt av på alla fyra bitarna (det är självklart valfritt). Som man kan se på bilden, har F och G också ett cut-out klippt som matchar den jag klippte i byxorna.


E och F sys ihop i bågen, och detsamma gör G och H. Här syr jag en fransk söm. Om du vill se hur man syr franska sömmar har Janne gjort en guide som du kan hitta här.


Nu ska fickan på byxorna. De ska sys ihop räta mot räta i det utklipp jag gjorde tidigare. Därefter kan jag vika fickan så att sömmen vänds inåt, och sedan syr jag en toppsöm.


Nu kan fickan läggas platt och sys på byxan runt ficköppningen, som markerat på bilden nedan.
Därefter kan jag sy ihop byxorna på utsidan.



Nu kan jag göra midjebandet. Det gör jag genom att mäta längden på midjan på byxorna och bredden på resåren jag använder.
Så kan jag klippa en bit Tyg, som är: längden av midjan + sömsmån x det dubbla av elastikens bredd + sömsmån.
Det blir en lång rektangel, som sys ihop i ändarna, och därefter viks på mitten av den långa sidan, så att den kan sys på byxorna.


Jag lämnar en öppning i midjebandet för att dra igenom resåren. När resåren är helt igenom kan ändarna på den sys ihop, och öppningen i midjebandet kan stängas.



Så ska den råa kanten på midjebandet på insidan av byxorna overlockas.

Man kan stanna här och ha gjort ett riktigt fint midjeband, men jag ville sy två extra stygn på resåren. Det är särskilt smart om man också vill ha en snodd i midjan, eftersom den fungerar som en löpgång. Jag har bara gjort det för att jag tyckte det såg coolt ut. Om du också vill det, kom ihåg att sträcka ut resåren medan du syr.

För att avsluta byxorna kommer jag att sy volanger på ändarna av byxbenen. Jag klipper två bitar Tyg, som i längden mäter det dubbla av bredden på byxbenen och dubbelt så brett, som jag vill ha volangen att vara. Sedan kan jag vika de två bitarna på mitten av den långa sidan och pressa dem med strykjärnet. Därefter ska ändarna sys ihop på varje volang.


Så ställer jag symaskinen på en rak söm och skruvar upp på stygnlängden (jag satte min på 6), och sedan syr jag längs den råa kanten av volangen. När det är gjort, kan jag knyta en knut på den ena änden av sytråden, och i den andra änden kan jag dra i tråden. Då samlar jag tyget på det sättet, så att det passar till byxbenet.


Så syr jag volangen på byxbenet, och ger den också en toppsöm. Då är byxorna klara!



Blusguide:
Nu ska vi till blusen. Precis som med byxorna, ska blusen läggas platt ut på tyget, så jag kan klippa efter formen, och likaså med ärmarna. Jag klipper ärmen så att det finns lite extra vidd för att ge en puff-effekt. Jag klipper min ärm till ¾ längd, men du kan bara klippa den i den längd du önskar. Klipp två av varje.


Så har vi fyra stycken, vi kan kalla A, B, C och D, precis som med byxorna. Observera att A:s halsringning är djupare än B:s.

A och B sys ihop i sidan och i axeln.
C och D viks på mitten, som på bilden, och sys i sidan.


På B ska det klippas ett slits från nacken och ner, som mäter 14 cm. Därtill ska det klippas en bit Tyg, som mäter 3cm x 30cm, som ska fungera som ett kantband. Jag viker bandet in över den råa kanten och syr fast den.



Efter det ska ytterligare ett band göras, som fungerar både som kantband och knytband. Mitt band mäter en meter i längden, men mät på din egen halsringning. Jag nålar fast den som visas på bilden, och sedan sys den på.


Nu ska det sys ärmar.
Jag nålar ärmen på blusen från sömmen och upp. Därefter samlar jag det extra Tyg vid axelsömmen, så att det får en puff-effekt.

Nu kan jag göra manschetter till ärmarna. Jag gör dem inte med knappar och knapphål, utan bara så att ärmen får en snygg kant.
Jag klipper två stycken Tyg, som mäter 12 cm x 31 cm (måtten är sannolikt annorlunda för dig, så mät på dig själv).
Något jag själv glömde att göra var att vika bitarna på mitten och stryka, men det rekommenderar jag att göra, så det blir både snyggare och enklare att sy.
Därefter ska ändarna sys ihop på kortsidan, som visas nedan.


Så kan vi sy en på varje ärm, rätsida mot rätsida.
Det extra Tyg i ärmen samlar jag mitt på ärmen, så att det också får en puff-effekt. När det är sytt på, kan jag vika ner manschetten.


Manschetten viks ned på mitten (här är det bra att ha strukit den), och därefter viks den råa kanten inåt och sys fast.


Som det sista ska den råa kanten i botten av blusen vikas upp och sys.


Och så är den klar!
Här är det färdiga setet:


Tack för att du läste :)
Läs även dessa blogginlägg:
Lämna en kommentar