DIY: Så här förvandlar du ditt klänningsmönster till en blus i bäck och bölja
Tanker bag projektet
När jag började sy köpte jag hela tiden nya symönster. Oavsett om jag skulle sy en blus eller en klänning, så köpte jag ett nytt mönster – även om de kanske liknade varandra mycket.
Vid ett tillfälle hade jag köpt ett riktigt fint Tyg med citroner, som var perfekt för sommaren. Jag drömde om att göra en omlottblus, eftersom jag inte hade köpt tillräckligt med Tyg för en klänning. Jag hade dock bara ett mönster för en omlottklänning. Smålänningen i mig kom fram och jag blev snål. Jag tänkte att jag ju måste kunna göra något av det mönstret, för det kunde ju inte vara rätt att jag hela tiden skulle behöva köpa nya mönster.
Jag kastade mig därför ut i projektet, och det blev faktiskt riktigt bra! (Alltså efter att det hade legat i skamvrån i ett par månader, eftersom jag hade blivit ovän med beläggningen). Därför vill jag visa dig hur du kan göra en blus av ett klänningsmönster.
Materialanvändning
Hitta alt bäck och våg Tyg genom att klicka här.
- Matchande sytråd
- Symaskin och ev. Overlockmaskin
- Vlieseline för krage
- Mönsterpapper
Mönstret
Mönstret är från Onion och heter 2010. Jag skulle bedöma mönstret som medelsvårt, eftersom det bland annat arbetas med beläggning och insnitt. Dessutom kommer detta mönster inte med illustrationer av de ”svåra” stegen. Det bra med denna typ av mönster är att du får många olika storlekar. Det kräver självklart att mönsterdelar måste ritas och det tar extra tid. Dessutom får du olika valmöjligheter på både längden av själva klänningen och ärmarna.
Bäck och våg Tyg
Blusen var till en väninna, och hon fick därför lov att välja tyget. Till min stora förtjusning valde hon en bæk och bølge i ljusbrun med rutor. Bæk och bølge är både superfin och samtidigt bekväm att ha på sig på sommaren, eftersom det både är lätt och andas. Förtjusningen visste inga gränser när jag fick hem tyget - kvaliteten var fantastisk! Jag hade redan något andra bæk och bølge liggande som påminde mycket om samma färg, men kvaliteten på bæk och bølge från Garn och Metervares var mycket bättre.
Denna bäck och våg kan också användas till sängkläder, kuddar och är särskilt lämplig för byxor, klänningar, kjolar, blusar/toppar m.m. Gör också babyblommers och andra kläder till de små. Tyget är certifierat med Oeko-Tex, vilket betyder att det är fritt från allergi- och cancerframkallande kemikalier.
Sömnad
Jag började som alltid med att tvätta tyget, och därefter var jag redo att sätta igång.
1. Rita mönsterdelar
Alla mönsterdelar ska ritas upp. Jag använde den här gången rutat papper – STORT MISSTAG! Det krävdes verkligen god syn för att hänga med. Jag tror att jag håller mig till det klassiska nästa gång. Redan vid uppritningen gjorde jag de första ändringarna på mönstret. Istället för att rita upp hela klänningen, så slutade jag en bit under midjelinjen. Du kan eventuellt mäta hur långt det är från din axel och ner till där du önskar att blusen ska sluta. I mitt fall skulle det också vara en volang på, så därför skulle den vara ännu kortare än en vanlig blus.
Pssst. Kom ihåg att rita sömsmån och de små markeringarna! När du har ritat klart, ska mönsterdelarna klippas ut.


2. Sy bandet och volangkanten
Förutom ovanstående ska det också göras knytband och i mitt fall volangkanten. Jag väntar med volangkanten, men klipper banden. Enligt instruktionerna ska de vara 4 cm breda och 130 cm långa, men jag tror faktiskt att du kan klippa av ca 30 cm på längden, eftersom de blir väldigt långa!
Sy rakt mot rakt längs bandet samt i ena änden. Vänd sedan bandet till rätsidan och stryk det.
3. Se avsnitt
När jag ska göra insnitt gör jag två små klipp där insnittet ska börja, och en liten prick där det ska sluta. Därefter ritar jag mellan punkterna. Har du inte provat att sy insnitt förut, så kan jag starkt rekommendera YouTube, eftersom det finns många riktigt bra videor. När insnittet är gjort, pressar du det uppåt (på bilden till vänster).

4. Sy axelsöm
Sy axelsömmen räta mot räta, och pressa sedan sömsmånerna isär.

5. Stryk vlieseline på sid- och nackbeläggning och sy dem sedan ihop
Stryk vlieseline på med medelvärme och låt det sedan ligga och svalna. Därefter syr du ihop dem så att de ser ut som nedan. ”Men hej Sidsel! Varför är det ingen vlieseline på dina beläggningar?” Ööööh ja, det glömde jag visst i farten, så jag fick göra det efter att jag hade sytt ihop den.”

6. Sy fast bandet
Du ska nu sy fast knytbandet efter de markeringar du har ritat på mönsterdelen. Ändarna ska vända ut i sömsmånen, som på bilden nedan. Sy med 0,5 cm.

7. Se beläggningen på
Placera beläggningen räta mot räta och sy. Därefter vänder du beläggningen till avigsidan och pressar. Det kan vara till hjälp att klippa små hack i rundningen. Sy sedan en liten stickning med 0,5 cm.

När du har gjort stickningen vill försidan sig ni som nedanstående.

8. Sy sidsöm
När du ska sy sidosömmen ska du vara uppmärksam på att det ska finnas ett hål för knytbandet. Jag syr ner till den gröna markeringen, fäster och börjar sedan igen vid nästa gröna streck och syr resten.
9. Gör volang
Eftersom mönstret inte har en volang, måste du göra en själv. Jag mätte blusens omkrets längs botten. Kom ihåg att breda ut blusen så att du får den fulla omkretsen. Denna blus var 140 cm. Om volangen ska rynkas, behöver du därför dubbelt så mycket. Det låter som mycket, men du får förklaringen strax. Jag gjorde volangen 10 cm brett.
10. Marknadsfläsk
Som tidigare nämnt gjorde jag volangen dubbelt så lång som blusens omkrets. Detta gjorde jag eftersom jag rynkar mina volanger automatiskt på symaskinen, istället för att göra en rynksöm – och du kan göra detsamma. Klipp ut en fyrkant (20X20cm). Ställ in trådspänningen på 7, stygnlängden på max och sy med 1,5 cm (kom ihåg att inte fästa, så att trådarna kan dras ut efteråt). Det kan variera från maskin till maskin hur mycket trådspänningen ska ökas, så prova dig fram lite. Ovanstående passade min och när jag hade rynkat min provfyrkant, hade den rynkat ner till halv storlek."
När du har funnit ni av vad den fungerar på din maskin så rynkor du fläsket.
11. Sy fläsen på blusen
När volangen är rynkad, ska den sys på blusen. Sy med 1 cm och därefter drar du ut rynktrådarna. Jag lämnade 5 cm på varje sida, så att det senare kunde göras en fin fåll, så att volangen matchade resten av blusen.
Jag viker det överskjutande Tyg om, och syr en söm som följer den från framsidan. Om det är för mycket kan du klippa av lite innan du gör omvikningen. När du har gjort det, ska det se ut som nedanstående.

12. Sy ärmarna på
Sy sidosömmen på ärmarna och fäst dem sedan på blusen. Jag hade klippt mitt ärm lite för stort så jag försökte göra små rynkor. Det fungerade lyckligtvis och blev riktigt fint.

13. Vik upp blusen
Gör sedan en vikning på ärmen, beroende på hur långt du vill ha det. Jag har gjort en vikning på 2 cm längst ner på volangen.

Det färdiga resultatet
Så är vi klara med blusen och du kan här nedan se mitt resultat. Jag tycker att blusen blev SÅ fin, och min väninna blev riktigt glad. Tyget var härligt lätt att arbeta med och det är definitivt inte sista gången det händer! Tack till dig som valde att läsa med! Förhoppningsvis ses vi snart igen här på bloggen.
Läs också dessa blogginlägg:
- DIY: Orkidé sommarklänning av linnetyg med blommönster
- DIY: Så syr du en fin Pojagi-gardin
- DIY: Vändbar quiltad väst
Lämna en kommentar